Algemeen

Voor de jeugd die competitief met de roeisport bezig wil zijn, zijn er enkele roeiniveaus, afhankelijk van de intensiteit waarmee de roeisport wordt beoefend. Voor junioren die lid zijn van een roeivereniging en regelmatig met hun sport bezig zijn, zijn er 2 niveaus: competitieroeien en wedstrijdroeien.

Hieronder een uiteenzetting over deze niveaus.

competitieroeien voor de jeugd
(regionaal:
https://knrb.nl/roeisport/junioren/)

 • JuniorencompetitieDe juniorencompetitie bestaat uit laagdrempelige wedstrijden voor recreatieve jeugdroeiers
  • Jeugd teams (t/m 13 jaar)
  • Jongens teams (t/m 18 jaar)
  • Meisjes teams (t/m 18 jaar)
  • Mixed teams (t/m 18 jaar)

  Teams bestaan uit vier tot acht roeiers. Per regio worden wedstrijden georganiseerd of aangesloten bij bestaande (jeugd)wedstrijden.

  Er zijn 4 regio’s:

  1. Noord en Oost
  2. Midden
  3. Noord Holland
  4. Zuid

  Tijdens een landelijke finale medio juni kunnen de beste 2 teams van elke categorie hun krachten meten.

 • wedstrijdroeien  voor de jeugd
  (landelijk: http://juniorenklassement.nl)
  Het wedstrijdroeien kent het z.g. Orca Juniorenklassement. Dit is een klassement voor alle junioren en juniorenverenigingen in Nederland. De stand zal worden bijgehouden in vier verschillende categorieën: J16, J18, M16 en M18. Hierin zullen tijdens de NSRF slotwedstrijden 2015 prijzen worden uitgereikt aan zowel de best presterende junior als de best presterende vereniging. Dit klassement is bedacht en uitgewerkt door leden van de A.U.S.R. Orca uit Utrecht.Het doel is junioren uit te dagen om hard te gaan roeien en om de competitie met hun nationale concurrenten op het water aan te gaan. Het doel is om competitie en verenigingsgevoel in het juniorenroeien in Nederland tot stand te brengen en de sport in de breedte te stimuleren. ‘Fanatisme’, ‘uitdaging’, ‘hard roeien’ en ‘competitie’ zijn de kernbegrippen. Het middel is een laagdrempelig klassement om junioren direct aan te sporen aan wedstrijden mee te doen.

Los hiervan is er het:

In Wolvega is tot heden (november 2015) alleen op het derde niveau geroeid: schoolroeien.