Schoolroeien

Het Aegon Nationaal School Roeikampioenschap (NSRK) op de Bosbaan in Amstelveen is een groot evenement waaraan veel scholen uit heel Nederland deelnemen. Een dag lang strijden ervaren en onervaren roeiers tegen elkaar om de wisselbeker voor de “Beste Roeischool van Nederland“.

Opzet en voorbereiding. Elke ploeg vaart 2 keer 500 meter. In de ochtend zijn er voorwedstrijden voor A, B en C finales in de middag. Daarnaast is het mogelijk nog een keer over de baan te gaan in een C4 die ervaren- en onervaren roeiers combineert. In de bovenbouw mag ook een docent als “ervaren” kracht instappen.

De wisselbeker wordt bepaald op de volgende manier:

  • De laatste ploeg in een veld krijgt één (1) punt voor zijn/ haar school.
  • De voorlaatste ploeg twee (2) punten etc.
  • Het totaal van het aantal punten van een school wordt gedeeld door de wortel uit het aantal ploegen van die school.

Ter voorbereiding op het kampioenschap trainen scholieren door heel Nederland onder leiding van bij de KNRB aangesloten verenigingen. Beginnende teams die willen oefenen en niet weten waar, kunnen bellen met Margriet Zietse (020 303 2417) of mailen naar nsrk@knrb.nl.

Zij kan u verwijzen naar een roeivereniging in de buurt, die de leerlingen de benodigde trainingen kan geven.

De categorieën waarin in C-vieren geroeid kan worden zijn: Jongens onderbouw, Jongens bovenbouw, Meisjes onderbouw, Meisjes bovenbouw, Mix onderbouw, Mix bovenbouw. Het aantal vieren is per leeftijdscategorie meestal 15 à 20 ploegen.

Door het Linde College is sinds 2010 onafgebroken meegedaan op het NSRK. Begin juni 2015 deed voor het eerst ook een jongensploeg van het Terra College mee op het NSRK.

Gemiddeld genomen zijn de schoolroeiploegen uit Wolvega succesvol geweest. Zowel in 2011 als in 2012 ging er een grote delegatie van het Linde College naar het NSRK: 5 vieren.

In 2011 namen 2 Linde College ploegen de winnende beker mee naar huis en in 2012: 3 bekers. En de ploegen die niet wonnen eindigden als tweede of derde in hun klasse. Dit was voor de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB) in 2012 aanleiding om bij de coach/begeleider van de Linde College-ploegen te informeren naar de opzet van het schoolroeien in Wolvega. Hiertoe is een document samengesteld waarin de organisatie van het schoolroeien in Wolvega is beschreven en waarin ook een aantal adviezen aan de KNRB zijn gegeven, zie: ‘KNRB-vraag succes schoolroeien’. Enkele van die adviezen zijn in volgende edities van het NSRK in praktijk gebracht.

Klik hier op de site van de KNRB voor meer informatie over schoolroeien.